"Al doilea adevăr, şi cel mai însemnat, de care trebuie să ne pătrundem, este acesta: forma fără fond nu numai că nu aduce nici un folos, dar este de-a dreptul stricăcioasă, fiindcă nimiceşte un mijloc puternic de cultură. Şi, prin urmare, vom zice: este mai bine să nu facem o şcoală deloc decât să facem o şcoală rea, mai bine să nu facem o pinacotecă deloc decât să o facem lipsită de arta frumoasă; mai bine să nu facem deloc statutele, organizarea, membrii onorarii şi neonoraţi ai unei asociaţiuni decât să le facem fără ca spiritul propriu de asociare să se fi manifestat cu siguranţă în persoanele ce o compun; mai bine să nu facem deloc academii, cu secţiunile lor, cu şedinţele solemne, cu discursurile de recepţiune, cu analele pentru elaborate decât să le facem toate aceste fără maturitatea ştiinţifică ce singură le dă raţiunea de a fi."
De când Titu Mairescu făcea afirmatia de mai sus, a trecut ceva timp, însă românismul - academic, artistic si de ce nu - informatic, se complace încă în a vopsi gardul, doar pe dinafară si cu un strat subtire (să nu ne consumăm prea mult). Politicieni fără de cauză, doar cu demagogie, care tin de scaun doar pentru comoditate si vor puterea doar de dragul puterii (si ca să n-o ia vecinul), profesori plagiatori, judecători care nu stiu nici ei legile pe care ar trebui să le aplice - toate acestea sunt la noi, nu exceptia - care să întărească un sistem functional (pentru că, nu-i asa, perfectiunea sistemelor nu există) ci regula stirbită pe ici pe colo de câte un idealist aflat pe drumul spre capitulare sau ... emigrare (?).
Cel mai nou succes al teoriei formelor fără fond, de care am aflat eu recent, dar care există la Universitatea la care predau de ceva timp, este modelul lucrărilor de licentă copertate. Citez dintr-un mail trimis pe un grup de studenti: "Daca cineva mai doreste sa isi predea lucrarea asa cum se cade pentru o lucrare de licenta (copertata nu spiralata) poate sa ma contacteze pe adresa de e-mail..."
Chestia asta e una din problemele esentiale ale studentilor de an terminal în această perioadă. Nu contează că unii profesori nu se ocupă serios de studenti, nu contează că multi studenti copiază licenta de pe net, sau plătesc pe unii - altii să le facă lucrarea, ceea ce contează e ca lucrarea să fie copertată, nicidecum spiralată!
In fine, am auzit si vesti mai bune din domeniul ăsta - unele universităti încep să gândească sisteme să prevină plagiatul licentelor. Astept cu nerăbdare penalizarea profesorilor care încurajează aceste practici (da, există) si primii studenti picati la licentă!
2 comentarii:
hop si eu, de ce nu, cu un comentariu pe blogul tau.
cred ca ar trebui sa dezbat subiectul propus, dar nu acum, intrucat in privinta "licentei copertate" :))) i'm guilty as charged.
o sa continui sa citesc ce se scrie pe aici...
personal, duc campanie impotriva celor care isi copiaza / comanda lucrarea de diploma!
ce-i aia, fratele meu ce esti, sa nu-ti faci macar lucrarea de diploma??? adica ce student esti / ai fost tu daca nici macar propria lucrare nu poti sa ti-o faci??
cine spune ca n-are timp fiindca lucreaza, mare tampenie spune! si cine-l crede.. e si mai si!
Trimiteți un comentariu