marți, ianuarie 27, 2009

No Access. Until you pay Microsoft

Zilele astea am gasit un post interesant pe câteva site-uri (de exemplu aici) - se pare că situl web al Senatului României este accesibil doar cu browserul Internet Explorer al companiei Microsoft, deci nu funcţionează pentru utilizatorii de Firefox, Mozilla, Safari, Google Chrome, Opera şi altele (aproximativ 30-40% din populaţia navigatoare de internet a României) după ultimele date.

Profit de ocazie să re-aduc aminte că Interet Explorer e una din cele mai slabe aplicaţii făcute vreodată, atât ca securitate cât şi ca viteză. Iar of-ul meu major e încă legat de lipsa compatibilităţii cu standardele web în IE (adică o pagină web făcută ca la carte o să se vadă complet aiurea în IE).

Mai găsiţi informaţii despre asta aici, aici şi aici. Just in case...

Revenind la pagina Senatului României, trebuie să recunosc că nu sunt unul din vizitatorii lor frecvenţi. De fapt probabil nu aş fi încercat situl dacă n-aş fi văzut posturile şi discuţiile pe acestă temă. Totuşi, întrebările care rămân sunt: "dar dacă?" - dar dacă eu sau altcineva care fie foloseşte Linux (şi e tare greu să pui IE pe Linux deşi se poate mai nou) sau Apple, sau pur şi simplu cineva care nu vrea să folosească IE are nevoie de informaţii - de altfel de interes public - de pe situl Senatului? Iar a doua întrebare este: "de ce?" - De ce s-a ajuns în situaţia asta, când orice sit, indiferent cât e de complicat poate fi realizat în asa fel încât să-l poată accesa oricine în condiţii optime? E vorba de incompetenţă? Dezinteres? Sau e de fapt un interes la mijloc?
Într-o ţară în care şcolile plătesc Microsoft pentru a-şi învăţa copiii aplicaţiile Microsoft, în care Microsoft decide cine poate particpa la evenimentele organizate de Ministerul Educaţiei şi în care cunoaştem cu toţii priorităţile celor care ne conduc, nu m-ar surprinde nimic...
Dar atunci să ne spună direct şi în locul mesajului afişat de Firefox (vezi aici) să scrie mare şi clar: No Access. Until You Pay Microsoft!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salut, Cipri!

Trebuie sa tii cont ca majoritatea populatiei nu stie ce browser foloseste sa navigheze pe Internet. Nu mare mi-a fost mirarea cand am intrebat "ce browser folositi" sa mi se raspunda "eu dau doar dublu click pe Internet". Deci majoritatea folosesc default browserul din sistemul de operare... poate ca o varianta ar fi sa livreze Microsoft Windowsul cu Opera sau Firefox. Dar asta nu cred ca se va intampla curand...

Spor la toate!