vineri, februarie 06, 2009

Educatia IT in Romania

Educatia IT în România - mă refer la chestiunile de bază, pentru toată lumea, în afara faptului că este (în mod evident) deficitară, mai are o problemă - oarecum amuzantă dacă o privim prin perspectiva tradiţională a lui "a face haz de necaz".

Problema, care e ignorată de (aproape) toată lumea de la profesori de şcoală la ministrul educaţiei contă în esenţă în faptul că învăţarea se face nu la nivel de concept (cum ar fi normal) ci la nivel de program (aplicaţie). Astfel se ajunge în situaţii în care internetul este confundat cu browserul de internet şi diverse aplicaţii sunt confundate cu conceptul din spatele lor: nu există procesoare de text, există Word; nu există aplicaţii de calcul tabelar, există Excel şi aşa mai departe. Ba chiar, într-o perioadă am auzit chiar confuzia între procesorul de texte MsWord şi numele Microsoft (o persoană îmi spunea să intru pe Microsoft - probabil pentru că numele iconului de pe desktop era Microsoft Word).

Faptul că în spatele tuturor acestor aplicaţii care au luat locul conceptelor informatice stă o singură companie, nu poate fi de asemenea un lucru bun. Este evident că aplicaţiile Microsoft au calităţi (de exemplu sunt uşor de utilizat) dar nu cred ca cineva poate să dovedească că sunt şi cele mai bune (o chestiune de altfel relativă). Însă cum este evident că scopul oricărei companii este să producă profit, politica de marketing a Microsoft este impresionantă şi ar trebui trecută în cărţile de specialitate: am ajuns în situaţia de a ne învăţa copiii aplicaţii Microsoft (pe care de obicei le plătim din banii noştri - pentru că Ministerul Educaţiei primeşte foarte puţine gratis), pentru ca aceştia când vor creşte să utilizeze tot aplicaţii Microsoft plătite din banii lor (sau ai firmei la care lucrează) - formând un ciclu infinit din care cel mai mult câştigă ... Microsoft, evident. (Si nu vreau să intru în dezbateri despre piraterie, pentru că fenomenul este în scădere şi va scădea foarte mult în generaţiile următoare).

Scriu acest articol în parte pentru că tot timpul m-a interesat problema predării aplicaţiilor în loc de concepte, pentru că nu pot să consider un monopol un lucru pozitiv, pentru că sunt utilizator Linux şi mai ales Open Office (în loc de Microsoft Office - nu înţeleg de ce nu se utilizează în şcoli, că doar e gratis) şi pentru că am descoperit - această scrisoare adresată de un contribuabil deputatului pe care l-a ales! Citiţi dacă aveţi timp, e o lectură interesantă!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ai mai incercat sa dezbati problema asta intr-un post, dar nu chiar asa de intens. Sunt perfect de acord cu tine, insa exista o conceptie generala ca softurile open source fiind free nu sunt la fel de calitative precum softurile de la marile corporatii, este o conceptie veche romaneasca de genul:"dai un ban, dar stii ca face".
Stii cat e un MS Office 2007 Educational (fara Access) pentru institutii educationale ? Cam cat jumatate dintr-un laptop.

p.s. si nici nu ai pomenit despre faptul ca sistemele de operare open source sunt mai ferite de amenintarile informatice (virusi, spy, worms, etc)

Anonim spunea...

si pun pariu ca nu stiai ca: "nu pot lucra cu asta ca io dupa ce am invatat tot Wordu' acum nu ma mai apuc la 45 de ani sa invat si astalalt!", asta fiind Writer-ul de la OpenOffice, in conditiile in care interfetele, butoanele si meniurile de la Ms Word si OO.Writer sunt aproape identice.

Cipri spunea...

Da, treaba asta cu softul open source e foarte amuzanta - ca nu ofera suport tehnic (de parca cineva de la noi a primit vreodata ajutor de la MS).
Dar poate cea mai tare faza, apropo de asta a fost intr-o sedinta de la noi, cand am facut o sugestie referitoare la implementarea Drupal (100% PHP MySQL) ca baza pentru uab.ro. Si una din problemele ridicate (nu spui de cine - prof de info) a fost ceva de genul "si daca are virusi?"

Anonim spunea...

Nici nu vreau sa ghicesc cine pentru ca simt ca ar trebui sa-mi fie rusine, is aproape convins ca cel in cauza e profesor si nu profesor cu numele ci cu titulatura (Prof. univ. dr. etc.)

Apropos de Drupal, l-am instalat local de vreo 2 luni si imi place. Eu inainte incercam sa fac o comparatie intre Drupal si Wordpress (tot PHP si MySql) insa Drupal e NET superior.

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!