joi, aprilie 09, 2009

A fi special

"Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else." (Fight Club)

Pe drum spre Cluj, în microbuzul Normandia, după ce mi-am oprit laptopul din motive de conservare a bateriei şi din motive de ameţeală generate de hopurile din drum am reauzit o mai veche piesă din repertoriul "de aur" al muzicii uşoare româneşti.

Holograf (foştii rockeri) cântau foarte profund: "Ma crezi in stare sa te uit / Dar altceva nu pot vedea
Nu vad decat doi ochi caprui / In mintea mea.
Tu esti undeva departe / Dar nu de inima mea / Nimic nu ne desparte / Dragostea."

Trecând peste căscatul generat de profunzimea versurilor (deh, a trecut ceva timp de când n-am mai ascultat radio) m-am gândit puţin la motivul lor. Cum dragostea este un fenomen abstract, definit contextual de fiecare în parte nu pot pretinde că ştiu dacă au nimerit-o sau nu. Ce mi se pare însă interesant şi în versurile lor şi în general în versuri simple de amor e acea nevoie a individului (mai pregnantă aş zice la sexul frumos) de a fi special. Iar cum să fii cu adevărat special presupune chiar să faci ceva ieşit din comun - să scrii, să produci ceva inovativ, să mişti lumea cu un centimetru măcar - şi presupune o recunoaştere inaccesibilă celor mulţi, varianta simplă e ancorarea în o singură persoană care din diverse motive (reciprocitate poate, context potrivit, potrivire de caracter şi interese) te consideră special.

În Cluj, stând la coadă să-mi listez un referat, două domnişoare îşi povesteau diverse probleme şcolare dar şi romantice, una din ele afirmând inclusiv ceva de genul eram atât de îndrăgostită încât orice făcea era bine (nu mai ştiu fraza exactă).

Am legat cele două evenimente şi am realizat cât de des, periaţi pe ego, oamenii dau sensuri probabil inexistente unor reacţii strict egoiste. Pentru toţi care încă mai speraţi, credeţi-mă pe cuvânt: nu sunteţi speciali!

8 comentarii:

Alexandra spunea...

"In ziua in care vom invatasa exprimam iubire, vom cunoaste iubirea si vom avea iubirea - si atunci orice altceva va fi lipsit de insemnatate" Nu trebuie sa fi un geniu ca sa fi special.

Unknown spunea...

eeeee si tocmai deaia toti incearca cu disperare sa fie, prin orice mijloc posibil pentru ca cam toti vrem sa lasam o urma in viata asta.......saauuu nuuma "smile and wave boys, just smile and wave!" fiiiecare.

Cipri spunea...

Sunt "foarte-pentru" a incerca din rasputeri sa lasi o urma in lume (pozitiva, of course), daca prin dorinta asta se intelege ca fiecare dintre noi incearca sa se dezvolte personal si profesional cat de mult se poate. Si daca asta duce la o modificare cat de mica a ceva, undeva (nu neaparat o modificare mare, ca in cazul geniilor) atunci felicitari chiar esti special.

Dar in cazul majoritatii, cred ca proiectand nevoia asta pe cea mai simpla solutie - gasirea unei persoane care din diferite motive sau coincidente de context - te face (partial si termporar) sa te simti special, ratam sansa sa fim impliniti noi, prin noi.

allé spunea...

Toti suntem speciali.
:D

Ana spunea...

am citit articolul preluat de o prietena de ale tale, probabil...

repet aici ca ce ai auzit tu e bere gratis... holografii sunt totusi putin mai speciali:)))

Anonim spunea...

Bere gratis, nu Holograf.
Alti rockeri mari.

Carmen spunea...

hey... nu ma pot abtine :)) la o replica. mda... recunosc subiectul, nu inteleg totusi de unde e inversunarea asta a ta... impotriva unei relatii "normale" (normalul perceput de majoritatea lumii). Faptul ca ai o iubita/iubit... inseamna ca rezonezi dintr-un anumit punct de vedere(sau mai multe) cu persoana respectiva, dezvoltand astfel latura respectiva .. poate mai mult decat ai reusi de unul singur sau descoperi noi laturi ale personalitatii tale. acest lucru nu vad de te te-ar impiedica sa iti uiti telurile/scopurile personale sau sa te dezvolti intelectaul/spiritual .. sau cum vrei tu. nu te limiteaza nimeni... sigurul care impune o anumita limita esti TU insuti. Daca te uiti un pic si la evolutia animalelor si chiar a oamenilor... cel mai bine/mult se dezvolta cele/cei care traiesc in comunitati!
Cat despre "nu esti special", cred ca ar fi mai bine sa incerci sa te cunosti mai mult pe tine, decat sa ii etichetezi pe ceilalti sau sa le spui ceea ce sunt sau ar trebui sa fie ;).

In dex ... SPECIÁL, -Ă, speciali, -e, adj. Care se deosebeşte de alte lucruri asemănătoare prin trăsături care îi sunt proprii;

Foarte obiectiv.. conform definitiei din dex, poti sa gasesti o multime de trasaturi "speciale" multor oameni, nu cred ca e cazul sa mai dau exemple.

Cipri spunea...

De fapt - aici incerc sa exprim putin altceva - ceva de genul: ne dorim atat de mult sa fim speciali incat chiar daca nu suntem ne "agatam" de primul om care ne face sa credem asta (uneori nici macar nu e foarte convingator).

Si nu zi ca toti suntem speciali ca ma enervezi! :))

Restul e o discutie luuuunga (stii tu foarte bine :P )