luni, iulie 28, 2008

Vă e mila? V-am luat banii!

Cred că foarte multi dintre voi au văzut filmul Filantropica - unul din filmele românesti remarcabile, atât ca poveste cât si ca realizare. Pe scurt pentru cei care nu l-au văzut, este vorba de mafia cersetoriei privită cu umor negru - un fel de haz de necaz tipic românesc.
Despre sistemele organizate de cersit si banii importanti care se vehiculează în aceste sisteme au apărut multe speculatii, dar nimeni nu poate dovedi mare lucru si nici lua vreo măsură în sensul ăsta (sau poate cei care ar trebui să ia măsuri îsi iau si ei partea lor).

Referitor la productivitatea cersetoriei în sine, desi pare greu de crezut, tot mai multe voci insistă că este (poate fi în functie de locatie, poveste, imagine) suficient de ridicată încât să ofere un trai decent (sau chiar mai mult decât decent): sumele vehiculate sunt de 1.000 - 2.000 de euro (!) pe lună (estimate la nivelul Bucurestiului).
Un articol interesant pe tema asta apare în Academia Catavencu - Simona Tache investighează fenomenul pozând în cersetor si face într-o oră 25 RON. Ori după cum estimează rapid, la 8 ore de lucru pe zi x 20 de zile lucrătoare avem: 25x8x20=4.000 RON (!). Desi evident studiul nu poate avea valoare statistică - deoarece e făcut de o anumită persoană în anumite conditii de loc si timp (poti presupune de exemplu că nu în fiecare oră faci la fel de multi bani) - oferă totusi o imagine empirică a ordinului de mărime la care trebuie să ne gândim. Chiar dacă valoarea adevărată e 1.000 si nu 4.000 - mi se pare o sumă incredibilă, făcută pe naivitatea (mila!) concetătenilor mei.

Eu nu iau parte în nici o formă la acest fenomen, desi povestile unora sunt impresionante, pentru două motive simple:
1. oferind bani unui cersetor nu-i rezolvi problema / problemele ci doar îl încurajezi să facă acelasi lucru, să nu-l intereseze găsirea unor solutii, ba mai mult încurajezi si pe altii în aceeasi directie.
2. dacă chiar simt nevoia să fac un bine si să sprijin sistemul social - mai mult decât o fac deja prin taxe si impozite - există zeci de organizatii de la Crucea Rosie la UNICEF care ar beneficia de ajutorul respectiv si l-ar putea directiona într-o manieră organizată acolo unde este cu adevărat nevoie si în forma în care este nevoie.

Recent am văzut o preocupare mai importantă în directia cersetoriei - mai multe bloguri tratează problema stopării fenomenului (joe's blog; girlLife ; tara ; razvanserbu ; uhito ; iLL) iar postul de televiziune ProTv a făcut câteva mici reportaje pe tema asta - interesante desi făcute cumva în stilul senzationalist caracteristic:
http://www.protv.ro/stiri/social/cersetor-la-metrou-multimilionar-in-timpul-liber.html
http://www.protv.ro/stiri/social/nu-mai-dati-bani-cersetorilor-castiga-mai-mult-fara-sa-munceasca.html

Eu rămân sceptic - chiar dacă toate blogurile din România o să scrie cu litere de-o schioapă nu dati bani cersetorilor - rezultatele o să fie minime: cei care fac asta nu cred să citească prea multe bloguri!

Un comentariu:

jorjh spunea...

Stiu cazuri in care cersetori care pretindeau ca is handicapati si se taraiau zilnic prin oras si chiar aratau a handicapati, au fost vazuti umbland bine mersi, deci tot cersitul se invarte in jurul ideii de a lua banii de la persoanele destul de naive incat sa dea.