sâmbătă, ianuarie 31, 2009

Lucrurile bune si moartea lor

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la lumea în care trăim pot găsi uneori - mai rar ce-i drept - şi câteva lucruri bune (da, chiar şi în România), care mă fac să privesc optimist viitorul. Aş pune în oala asta de "lucruri" diverse chestii: proiecte de restaurare a monumentelor istorice făcute cum trebuie, festivaluri de muzică reuşite (vezi BestFest), oameni din jurul meu care gândesc, simt şi aduc o influenţă pozitivă asupra mediului, filme bune, proiecte culturale de tot felul, cărţi, bloguri, radio-uri necomerciale, site-uri - unele cu efect mai larg, altele cu efect mai restrâns.

Despre Radio Alternativ România am aflat la barul Pas din Alba Iulia (un alt lucru bun din lumea românească) şi am înţeles din start valoarea unui asemenea proiect pentru România. La momentul respectiv ascultam în proporţie mare radio online, necomercial (adică fără reclame şi fără nevoia de a răspunde în faţa unor interese comerciale) de la SomaFM la Lounge-Radio, dar din ziua aia, tot mai mult în playerul meu s-a auzit "Dacă îţi place ce auzi, înseamnă că eşti Alternativ!".
Pe scurt, postul contribuia decisiv în educaţia culturală prin muzică bună (am mai vorbit despre asta aici şi aici), prin emisiuni excelente despre muzică şi sprijinirea unor proiecte culturale sub umbrela Asociatiei Alternativ.

Dar cum toate lucrurile bune au un sfârşit, "Incepand din 1 februarie 2009, Radio Alternativ va trece exclusiv in sistem podcast, urmand sa inchida emisia in program live streaming."
Sistemul podcast înseamnă publicarea pe site a unor mici fragmente audio, cu interviuri, informaţii despre proiecte culturale ş.a.m.d, şi teoretic ar însemna că Radio Alternativ nu a murit. Dar practic, lipsa streaming-ului înseamnă, pentru un post de radio, că e - dacă nu mort - într-o comă profundă.

Motivele sunt simple: lipsa finaţării (de ce oare nu e sprijinit la nivel naţional un asemenea proiect), noile reguli ale ORDA (organismul care reglementează drepturile de autor) care nu disting între posturi comerciale (afaceri) şi posturi non-comerciale (proiecte culturale) şi în general lipsa de sprijin din partea autorităţilor în special şi a societăţii în general.

Felicitări deci societăţii româneşti, concetăţenilor mei pentru această realizare: sprijiniţi vă rog ca şi până acum OTV-ul, PRO TV-ul, CANCANuri şi Antene, spectacole greţoase şi artiste de duzină care ne arată ţâţe de plastic! Ascultaţi în continuare mii de reclame idioate, farse ieftine şi muzică făcută pe bandă rulantă. Trăiţi în continuare fericiţi în ignoranţă, omorâţi tot ce e bun din faşă şi nu uitaţi: Ultimul trebuie să stingă lumina!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Da. Printre miliardele de lucruri bune pe care le-am invatat de la voi in anul 1, SomaFM inca mai e cu mine. Pacat ca mor proiectele astea. Uite, vroiam sa-ti arat un proiect, care cred ca-ti va placea. http://3netmedia.ro/saladerepetitii/?p=189

Anonim spunea...

Incearca si radiolynx.ro (Traieste radio pe net!), poate iti place.