vineri, februarie 15, 2008

Balea

Acum doua saptamani am fost la Balea. M-am abtinut sa scriu pana acum, sa se sedimenteze feeling-ul pe care mi l-a lasat zona. Altfel riscam sa scriu o descriere tipica unui adolescent, cu multe semne de exclamare, majuscule si eventual 2 sau chiar 3 de o in loc de un u (like sooper in loc de super).


Impresia pe care ti-o lasa locul, mai ales cand mergi acolo prima data si prinzi soare puternic si zapada din plin e overwhelming. Prima reactie a fost una de bucurie totala, urmata de telefoane peste telefoane - care sa debuseze in exterior presiunea interioara a senzatiei: "Ba.. e incredibil... nu... nu pot sa-ti descriu. TREBUIE sa vii sa vezi!" (Uite ca tot n-am scapat de majuscule).

Pasul urmator e sa trasezi linii imaginare cu privirea, pe unde poti sa te dai mai fain. Uite saua aia... creasta aia... si facem si un kiker acolo. Dupa care incepe greul. Urcat la pas - pe urmele altora daca ai noroc, dar de cele mai multe ori prin zapada afanata care se surpa la fiecare pas. Cu cat e mai faina zapada cu atat e mai mare efortul sa ajungi sus (de parca trebuie sa platesti pentru asta) iar uneori powderul se imbina cu o pojgita de geata care pare ca te sustine doar pentru a se sparge cand calci mai bine pe ea.

Pana la urma ajungi sa urci ca sa te dai o tura intre o ora si doua ore, de cele mai multe ori peste o ora jumate pentru ca vrei sa mergi tot in alte zone, neumblate si deci mai greu accesibile.
De sus, dupa ce-ti controlezi tremuratul picioarelor si te obisnuiesti cu ideea ca in curand o s-o iei la vale pe o panta de vreo 70 de grade, poti sa vezi o mare parte din Muntii Fagarasului.
La vale faci intre 2 si 10 minute, depinzand de cata adrenalina vrei sa bagi in tine si daca vrei sa te mai opresti sa admiri peisajul (sau daca-ti dai de-a dura prin zapada).
Asta mi se pare cel mai edificator cu putinta referitor la balea: urci doua ore pana in creasta pentru 5 minute de coborare. Si cand ai ajuns jos urci iara... si iara...

Mai multe nu se poate spune, trebuie vazut. Un preview aveti mai jos. Dar mergeti pana acolo, ca merita.


Niciun comentariu: