joi, februarie 14, 2008

Server cu Mandriva 2008

Dupa indelungi ganduri si intrebari retorice am decis sa instalez pe serverul nou de la universitate Linux (desi colegii / sefii mei au dat vreo 700 de dolari pentru un Windows 2003 server).
Motivele?

  1. Windows 2003 mie foarte putin cunoscut si din putinele intalniri pe care le-am avut am ramas cu un gust amar (de exemplu 3 ore in care am incercat sa configurez un server de mail si nu am reusit, sau incercarea - tot nereusita de a configura un VPN).
  2. Toate celelalte servere de la universitate sunt pe Linux.
  3. Am facut o instalare de Windows pe serverul asta si la prima chestie - instalarea Apache, a dat eroare. (mult a durat).
Configuratia serverului este:
  • Placa de baza intel workstation board s5000xvn.
  • Procesor Xenon quad-core
  • 2 GB RAM
  • 4 HDD SAS (Serial Attached SCSI) cu BIOS raid (din cate am inteles e un fel de software raid implementat in BIOS)
  • Placa video nVidia GeForce 7200 GS


Instalare:
1. Problema numarul 1 a fost RAID-ul. Placa oferita de Intel are suport raid doar pentru Windows2003 server, Suse Enterprise 9 sau 10 si Red Hat Enterprise 4 sau 5. Pentru astea exista drivere oficiale, care pot fi adaugate la instalare. Cum nu mai aveam nevoie de inca o cheltuiala in plus pentru licente de Linux Enterprise (si nu se cade sa punem pe server softuri crackuite), am ales sa renunt la raidul din bios pentru a creea un Raid Software din Linux.
Pentru asta, la pornire se apasa F2 (BIOS) apoi din sectiunea "Storage..." se dezactiveaza SAS as SW RAID.

2. Bootarea de pe DVD-ul de Mandriva este normala (atentie in BIOS la secventa de BOOT).

3. Partitionarea - RAID Software.
La intrarea in Partitionatorul Mandriva, este afisat un mesaj "BIOS Raid software detected. Would you like to activate it?" In mod ciudat la pasul asta a functionat cu NO.
Am ales yes initial, dar dupa cateva erori (de genul cannot format partition md0 sau mdadm failed) am decis sa aleg NO.
In partitionator aveam asa:
sda, sdb, sdc, sdd - cele 4 HDD-uri SAS, pe care le-am partitionat dupa cum urmeaza:
a. Pe sda am creat o partitie de 250 MB, de tip ext3, setata Primary, cu mount point /boot
b. Pe sdc
am creat o partitie de 250 MB, de tip ext3, setata Primary, cu mount point /boot.bak
c. Pe sda am creat o partitie de 1000MB de tip swap, setata Primary
d.
Pe sdc am creat o partitie de 1000MB de tip swap, setata Primary
e. Pe sda am creat 3 partitii de tip Linux Raid
f. Pe sdc am creat
3 partitii de tip Linux Raid identice cu cele de pe sda.
g. Pe sdb am creat o singura partitie de tip Linux Raid
h. Pe sdd am creat o singura partitie de tip Linux Raid
i. Am ales prima partitie de dupa swap din sda si am dat "Add to RAID". Din fereastra care a aparut am ales md0 si level 0.
j. Am ales prima partitie de dupa swap din sdc si am dat "Add to RAID". Din fereastra care a aparut am ales md0 si level 0.
k. La fel am facut pentru partitiile 2 si 3 din sda/sdc adaugandu-le la md1, md2 si pentru partitiile din sdb/sdd, adaugandu-le la md3.
l. La adaugarea partitiilor in RAID, apare langa taburile sda, sdb... un tab pe care scrie raid. Acolo gasim patru partitii (corespunzatoare md0, md1, md2, md3) de tip ext3, carora le asociem mount point. Eu am asociat primei mount point-ul / , apoi /var, apoi /var/www si ultima /home.
m. Se alege done si se formateaza toate partitiile.

4. Pachetele.
Prefer KDE-ul deci am ales interfata KDE. Am ales sa customizez pachetele individual pentru a selecta tot ce tine de server (in special MySql-ul care nu e ales implicit).

5. Boot Loader.
Am ales grub cu meniu grafic, scris in MBR.

Ca element de configurare important, am ales sa schimb kernelul utilizat (2.6.22.9 desktop cu un kernel de server 2.6.22.18). De asemenea am adaugat pachetul kernel-server-devel-2.6.22.18, care contine sursele kernelului, necesar pentru instalarea driverelor proprietare nVidia si pentru VirtualBox.
Driverul video a fost obtinut de pe situl nVidia, de aici. Pentru instalare a fost necesara in primul rand o repornire a sistemului cu noul kernel, iar ulterior din fereastra de login am ales de la Menu> console login.
M-am autentificat ca root si am rulat cu sh fisierul downloadat anterior.

Pentru obtinerea look-ului, am instalat dupa configurarea mediilor de pe www.easyurpmi.zarb.org tema Baghira si am stabilit ca wallper un slideshow din mai multe wallpaperuluri de la Mac OS Tiger.

Elementul final a fost instalarea Windows 2003 server in Virtual Box (sa nu zica sefi ca l-au luat degeaba). Pentru aceasta, am ales rpm-ul de aici si nu am instalat din medii. In medii exista doar varianta OSE care nu ofera suport usb pentru sistemul din masina virtuala.

Alte poze:



Niciun comentariu: