vineri, februarie 01, 2008

Linux 1..2..3..

Una din schimbările pe care as vrea s-o văd în următorii 5 ani, este trecerea de la software proprietar la software open source, de la software prost la software (mai) bun, de la Internet Explorer la Firefox, de la Microsoft Office la OpenOffice, de la Windows la Linux.
Nu sunt într-atât de fan(atic) încât să pretind că Linux-ul ar fi perfect, dar sunt convins că e mai sigur si mai stabil decât Windows, iar dacă ar fi mai bine promovat ar deveni si mai bun (dacă ne gandim de exemplu că doar câteva produse hardware au drivere de linux originale).

Ceea ce mă bucură în mod deosebit sunt stirile - tot mai dese de altfel - care anuntă câte o schimbare masivă de pe Windows spre Linux (distributia e mai putin importanta). Ceea ce mă întristează este că cel mai probabil în România schimbarea se va produce cel mai greu si cel mai târziu.

Unul din exemplele pozitive l-am găsit azi pe net - politia franceză va schimba 70,000 de statii de lucru de pe Windows XP spre Linux (Ubuntu).

Schimbarea vine după ce în urmă cu doi ani s-a trecut de la MS Office la Open Office si după ce în urmă cu trei ani s-a renuntat la Internet Explorer în favoarea Firefox.
Detalii > aici.
De remarcat economia estimată de seful departamentului IT: aproximativ 7 milioane de euro anual.

A doua veste bună (pe care o citisem mai demult) - în parlamentul Frantei se va trece pe solutii open source, bazate pe Linux si se doreste promovarea standardului .odf (format open office) pentru documente.
Detalii > aici si aici.

O a treia stire recentă ne arată că si vechii nostri "prieteni" de la răsărit - rusii - plănuiesc o trecere masivă spre Linux în scoli (oare cât timp o să-i mai îndoctrinăm pe copiii nostri cu Windows?).
Detalii > aici.

More to come ;)

Niciun comentariu: