sâmbătă, noiembrie 24, 2007

Hasta la vista, VISTA.


Acum două zile am asistat (si am ajutat pe ici pe colo) la operatiunea de împrospătare a echipamentelor folosite la Universitatea la care predau ca preparator (in categoria tineret-sperante). 120 de calculatoare noi nouţe, marca Dell Inspiron 530 frumoase ca din povesti (vezi exemplarul din dreapta).
Calculatoarele au venit preinstalate cu Windows Vista (Business, nu orice) si impreuna cu colegii de la departamentul de informatică, am purces la configurarea si instalarea lor. Fiind si eu oarecum in domeniu (desi cumva de partea celalta a baricadei), am urmărit cu interes evolutia Windows Vista, dar nu mi l-am pus pe calculatorul personal (prod Linux user, deh) ceea ce se pare ca a fost o idee genială! Am auzit de la unii / altii ca sistemul ar fi foarte prost, dar nefiind genul care sa judec pe baza de zvonistică, m-am abtinut de la prea multe comentarii.

Cu Vista mă mai întâlnisem înainte de vreo 2, instalat pe laptopul unui amic, laptop care refuza cu încăpăţânare să se conecteze la net Wireless si pe alt laptop când asteptam amuzati câteva minute bune să pornească (atunci am crezut ca e laptopul de vină, pentru ca era Acer).
De data asta, nu mai e loc de tagăduială: VISTA SUCKS! BIG TIME! Nici nu vă imaginati cat de BIG. Să vă povestesc...

Pornirea sistemului nu e asa rapidă cum ne-am imagina, mai ales pentru un calculator nou, core 2 duo, cu 1GB RAM. Dar pornirea este cea mai mică problemă pe care am avut-o... procesul de instalare a programelor dorite a fost foarte mult îngreunat de aparitia a tot felul de ferestre panicarde care tot se miră că vrei să si faci ceva cu calculatorul (din genul "are you sure you want to"). Dacă vrei să dezinstalezi un program, e si mai complicat - dezinstalarea Acrobat Reader s-a întrerupt de vreo câteva ori să ne informeze că trebuie să închidem firefox (!) si încă vreo două - trei alte aplicatii (a căror legătură cu acrobat reader nu am reusit să o identificăm până la urmă), după care la final.... a dat restart la calculator (oh my GOD! încă trebuie restart după instalare / dezinstalare... nu credeam că mai există asta). Partea amuzantă abia acum începe - restartul a durat o vesnicie (de fapt vreo 3-4 minute dar să se oprească calculatorul în 4 minute pare o vesnicie, nu?). Initial am crezut ca dura asa mult din cauza (dez)instalarii unui program, dar m-am inselat. La fiecare oprire / restart dura la fel de mult şi nici măcar nu aveai idee dacă s-a blocat sau încă se întâmplă ceva.

După câteva minute de poante (haz de necaz, na) apropo de chestiile astea, precum şi de ferestrele care din când în când mai apăreau de la sine, s-a pus problema repartiţionării hardului (160Gb lăsaţi într-o bucată de furnizor). S-a decis păstrarea a 30Gb pentru sistem şi restul pentru date. Simplu ca buna-ziua. NOT!

Pai cum să partiţionezi un PC cu Vista, astfel încât să nu pierzi sistemul deja instalat? hmmm... un program? Partition Magic? Wrong! Adica exista (se pare) un program (unul) care stie asa ceva, de la Norton, care e pe bani (iar noi nu puteam decide sa cumpăram soft, nu aveam bani si nici timp)...
Varianta 2? Cică Vista are el o aplicaţie de partiţionat... care se pare că nu poate să facă partitii mai mici de 80 Gb. ( oare de ce?). Am incercat sa bootam de pe un CD care avea pe el si PQmagic de DOS dar nu vede hardul SATA...

Solutia? DVD-ul cu Mandriva Linux, care are un partitionator foarte simplu de utilizat (şi gratuit). O să fiu corect şi o să spun ca n-a mers din prima pentru controlerul de hard de la Dell e nou-nouţ si nu-l recunoaste decât Windows Vista (de ce oare) dar în câteva minute, am găsit pe Google rezolvarea: scrii un rând la pornirea sistemului si totul functionează. (asta e o chestie care imi place mult la Linux - pentru orice există o soluţie, două trei - pe net).

În final, înarmaţi cu CD-uri cu Linux şi cu multă răbdare, am purces la "lupta" cu Vista. Si ce mai lupta - erori de drivere, panică peste panică la ştergerea unui fişier (te întreabă de 3 ori dacă eşti sigur), multe restartări lungi şi plictisitoare...

În final am iesit "câstigători", iar calculatoarele noastre sunt functionale (după două zile de la livrarea lor CU SOFT PREINSTALAT, doua zile in care echipa de la departament - 4 oameni - au lucrat full time - eu am participat din fericire doar la prima parte).

Intrebarea care se citeste acum pe chipurile toturo este "cat o sa reziste". Cât de mult o sa ne mai chinuim cu niste produse PROASTE doar pentru că altii le folosesc si pentru ca Microsoft crede ca poate să facă ce vrea?

Părerea mea e ca vom câstiga cu adevărat doar când vom spune "Hasta la vista, VISTA!".

5 comentarii:

Chipree spunea...

si eu am avut experiente extraordinar de neplacute cu vista.
Nu cred ca le ajunge service pack 2 sa ma multumeasca....atat pe mine cat si pe restul celor care au incercat fotocopia OSX Leopard.

Poate la un service pack 3 sau 4.... dar pana-l scot pe ala apare windows 7 (asa am inteles ca se numeste viitoarea fotocopie) . Pana atunci din motive personale, nu folosesc deocamdata altceva decat XP.

Slimu spunea...

Ai dreptate cand zici asa ceva. Vista este un gunoi. Toate "facilitatile" pe care le ofera sunt praf in ochi. Pana nu apare cel putin un Service Pack masiv nu are rost sa o instalam. Apropo ai zis ca ati instalat Vista, pentru ce vor fi folosite acele PC-uri ? Am un prieten care ruleaza Visual Studio 2008 beta pe Vista si atunci cand lucreza in WPF moare calculatorul. In concluzie mai bine XP decat Vista (nu-s iubitor de Linux - nu are Visual Studio)

Cipri spunea...

@slimu
PC-urile au venit PREINSTALATE cu Vista, nu noi l-am pus. XP era o alegere mult mai buna, dar e din ce in ce mai greu sa-l gasesti... asta e marketingul :)

Ionut Militaru spunea...

Ai dreptate cu Vista asta de toata jena. Nu merge nimic pe el. In fine, asta era mai putin relevant :), cand ai ajuns la Alba Iulia? Ultima data cand ne-am intalnit erai pe la Petrosani.

A.Faith spunea...

Eu am păţit-o de multe ori cu PC-uri care pur şi simplu dădeau kicks de fiecare dată când încercam vreo unealtă de windows. până nu restartam pc-ul în cauză şi nu rulam o sesiune livecd cu vreo distribuţie de linux mai nouă nu faceam mare lucru. dacă iniţial, puneam la îndoială suportul pentru linux al anumitor componente hardware când ceva nu mergea cum trebuie, acum fac invers : pun la îndoială setările făcute de mine, apoi hardware-ul în cauză şi abia în final distribuţia linux. la windows, pun întâi sistemul pe curat apoi încerc să investighez. Long live to mister TUX!