luni, noiembrie 26, 2007

Apropo de vot

Inca un post despre votul de ieri.
Mi s-a părut amuzant în primul rând că referendumul a fost invalidat. Dar într-un fel mă asteptam. Era de la bun început cam inutil - guvernul si-a asumat deja răspunderea pentru uninominal, iar diferentele intre variante nu sunt nici foarte mari si... nici foarte cunoscute :)
Plus că mai toti ne-am sictirit de politică în general asa că nu era nici un motiv arzător ca să mergi la referendum. Celălalt - pentru Băsescu - a fost mai "aprins" doar pentru că lumea simtea că cei 322 s-au coalizat asa - indiferent de doctrină, indiferent de neîntelegerile dintre ei - pentru a elimina un om incomod (asta e o altă discutie si nu o încep aici).
La fel de interesant mi se pare articolul din cotidianul, în care se vorbeste despre posibilitatea ca orice cetătean EUROPEAN să poată vota dacă nu a votat în tara lui - mai multe detalii aici.
Nu stiu despre voi, dar eu sunt un fan declarat al proiectului European, în primul rând pentru că toti suntem până la urmă oameni si ar trebui să găsim modalităti de a ne întelege. În plus, mi se pare normal să merg când am chef în Germania sau Franta fără vize si alte hârtii sau sa-mi cumpăr de acolo produse mai bune si / sau mai ieftine. Asa că e îmbucurător faptul că europenizarea începe să se vadă.

Despre rezultatele votului nu pot să zic decât .... Daaaaaahhhh.... se astepta cineva să NU câstige PD-ul? Rămâne secret dacă i-am votat sau nu, dar mi-era clar de la început că ei o să iasă. Cred că în România numărul de voturi e invers proportional cu numărul de scandaluri în care e implicat partidul. Liberalii au făcut parte din multe scandaluri (nu analizez dacă au fost de vină, dacă sunt buni sau răi ci pur si simplu afirm că prin presă apăreau tot în cazuri suspecte de coruptie - vezi Remes - sau incompetentă - vezi Adomnitei / Chiuariu) iar măsurile luate în ultima vreme (pensii, salarii mai mari) sunt extraordinare, mirifice dar DELOC LIBERALE (oameni buni - asistenta socială e domeniul PSD-ului).
Ce nă miră totusi la rezultate este PSD-ul: de unde atâtea voturi pentru PSD? La câte certuri interne au avut, la câte gafe au facut, la ce ISTORIE au, mă miră foarte tare insistentele compatriotilor mei socialisti care i-au votat... ce mama naibii credeti că o să facă, de-i votati iar si iar??
Măcar bine că Iliescu nu e pe listă. Sau e si nu l-am vazut eu??

In fine, procesul s-a incheiat, din nou am investit cu putere (si bani) niste oameni (nu neapărat pe ăia de pe liste ci pe ăia din spatele lor) si peste doi ani o să ne amintim de ei... oare ce trebuiau ei să facă?...

Un comentariu:

black velvet spunea...

Am eu o explicatie pentru voturile PSD-ului: cand doi se cearta al treilea castiga. si ce-i daca au mai fost pe scena politica? si ce-i daca au facut gafe? totul vine prin rotatie nu? suntem ca niste consumatori de politica, nefidelizati inca si care din 4 in 4 ani traiesc iluzia posibilului: e posibila schimbarea...acceasi doctrina, un om nou...si asta vine nu de la cineva cu afinitati social democrate, ci o persoana cu viziuni liberale, dar scarbita profund de astia de la noi :)