joi, mai 08, 2008

2% - Asociatia Alternativ

În această perioadă se stabilesc directiile pentru acei 2% din impozitul pe venit care pot fi directionati spre vreun ONG cu misiune mai mult sau mai putin nobilă.
Desi cam toată lumea are un prieten la vreun ONG sau măcar un prieten care are un prieten si banii se distribuie pe criteriul ăsta, m-am gândit să fac si eu o recomandare argumentată:

Recomandarea este Asociatia Alternativ (cea care detine si postul de radio alternativ).

Argumentele sunt următoarele:

  • Educatia informală si nonformală (aia care nu se face în scoală) este la un nivel foarte scăzut în România, ceea ce se resimte la nivelul societătii civile (sau a lipsei acesteia), la nivelul clasei politice si a relatiei dintre societate si clasa politică si în fine în nivelul de trai. Relatia dintre preponderenta manelelor în preferintele muzicale, lipsa cărtilor din rafturile personale si a mersului la teatru din obiceiurile majoritatii si nivelul de trai scazut intr-un mediu haotic este directă si foarte puternică. Aici pot interveni asociatiile culturale de genul Asociatiei Alternativ, iar efectul activitătii lor, chiar dacă nu se resimte imediat, va fi benefic pe termen mediu si lung.
  • Al doilea argument este legat de accesul organizatiilor mici la finantări. Dacă SMURD sau Crucea Rosie (organizatii extrem de importante de altfel) sunt organizatii mari, foarte cunoscute si care prin asta au acces facil la resurse financiare, în cazul organizatiilor de mici dimensiuni, situatia este diferită iar accesul la finantari / sponsorizari este destul de limitat. În plus, acesti bani care se distribuie prin procedura 2% reprezintă un venit mic si putin interesant pentru organizatii mari: SMURD de exemplu a primit sponsorizari de sute de mii de euro de la Vodafone, echivalentul a câteva mii de oameni care si-ar directiona acei 2% din venit înspre ei. Pe de altă parte, în cazul organizatiilor mici, banii virati de doar câteva zeci de persoane pot însemna o parte importantă a finanţării necesare pentru întreaga functionare a organizatiei.
Pentru detalii despre cum puteti dona 2% din impozitul pe venit Asociatiei Alternativ, accesati linkul:
http://www.alternativ.ro/doi_la_suta.htm

Niciun comentariu: