vineri, iunie 20, 2008

Good Movies. Dr. Strangelove

Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb este unul din putinele filme care a obtinut pe Rottentomatoes - siteul de critici de film scorul 100% fresh.

Comedia neagră, realizată în 1964 după un roman intitulat Red Alert, scris de Peter George tratează paranoia americană legată de invazia comunistă, războiul rece si posibilitatea izbucnirii unui război nuclear datorită lor.

Fraza mea preferată din tot filmul se petrece în momentul în care ambasadorul rus este chemat în biroul pentru situatii de urgentă al americanilor ("the war room"). După câteva clinciuri între el si unul din generalii americani, acestia se iau la bătaie, la care presedintele exclamă:

"Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room."

Pe lângă ironia adresată sistemului american bazat de forta militară si în care persoane clar incompetente sunt lăsate să acceadă la functii importante filmul are si o serie de conotatii sexuale care sugerează legătura directă dintre război si impulsul sexual masculin: personajele au nume gen Jack D. Ripper (jack spintecătorul), Merkin Muffley (muff e un termen pentru vagin iar merkin e o perucă pubiana! - vezi si aici) sau Dr. Strangelove; generalul dement este obsedat de our precious bodily fluids (potentă) iar bomba care nu vroia să se lanseze e călărită înspre tintă de pilotul cu pălărie de cowboy.

Actorii sunt geniali, Peter Sellers joacă 3 (!) roluri si trebuia să joace 4 (dar si-a rupt piciorul la filmări), actiunea e amuzantă, rapidă si interesantă completând experienta unui film excelent.

Resurse:
http://www.imdb.com/title/tt0057012/
http://www.filmsite.org/drst.html
http://www.rottentomatoes.com/m/dr_strangelove/

Un comentariu:

Anonim spunea...

l-am vazut acum vreo 2 luni. EXCELENT FILMUL:))