duminică, iunie 29, 2008

Good Movies. A clockwork orange.

Din primele secunde, A Clockwork Orange te introduce într-o stare de neliniste, într-o lume ciudată dar vag familiară - un soi de basm noir - o atmosferă apăsătoare, a la Hitchcock dar cu un plus de SF.
În momentul următor filmul surprinde din nou prin duritate. Personajele principale sunt un grup a căror preocupări includ doar consumatul de molko (lapte cu amfetamine) si ultraviolence (care contine bătăi, violuri, furturi).
După crearea personajelor - între care Alex, personajul principal - are atractivitatea si răutatea unui diavol personificat filmul ia o nouă turnură, în care este disecat sistemul de reabilitare dus de la forma clasică a privării de libertate la o formă extremă a conditionării psihice.

Experimentele la care e supus si rezultatul obtinut (incapacitatea lui de a fi violent în actiuni sau chiar limbaj) au pe lângă efectul scontat (pedeapsa justă) si un efect secundar: privat de răutate si forta, Alex e privat de puterea lui de atractie, iar prin incapacitatea lui de a reactiona este lăsat neajutorat în fata violentei altora ceea ce atrage mila.

Niciun comentariu: