marți, iunie 03, 2008

Good Movies. Matrix.

Probabil cei care încă nu ati văzut Matrix, vă întrebati ce caută un SF într-o serie de filme recomandate, filme care se vor în general bune si mai putin comerciale.

Dacă l-ati văzut stiti însă de ce: pentru că Matrix este un film-cult.

Mă refer aici doar la Matrix 1, desi Matrix a fost gândit de la început ca o trilogie - dar M2 si M3 au fost, desi bine gândite, cu twisturi interesate si actiune spectaculoasă - mult de parte de intensitatea primului.
Pornind de la tema unei lumi ascunse de ochii nostri, ascunsă în spatele lumii vizibile (ca si în Dark City sau Abre Los Ojos - ultimul cunoscut mai mult pentru varianta americana Vanilla Sky) Matrix se impune ca piesă de referintă a genului.
Totul este pus cap-la-cap cu integrare perfectă: călătoria initiatică a eroului care trebuie să devină the one - manifestarea realitătii în imaginar si a imaginarului in realitate (foarte faină explicatia găsită senzatiilor de Deja-Vu) dar mai ales dezbaterile despre definirea realitătii - pe care noi o facem prin intermediul impulsurilor electrice trimise de organele de simt creierului si care pot fi foarte simulate artificial. (" If real is what you can feel, smell, taste and see, then 'real' is simply electrical signals interpreted by your brain ")

Tema evolutiei (o specie înlocuieste pe alta) este si ea prezentă, precum si o temă foarte întânită în filmele de actiune - războiul omenirii (cu ceva) pe scară globală care duce omenirea la pierzanie.
"Agent Smith: I'd like to share a revelation that I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You're a plague and we are the cure. "

Desi producătorii au găsit si loc de un love-story prin mijlocul filmului si în unele părti au exagerat cu dramatismul tipic holywoodian, una peste alta, Matrix rămâne un film memorabil, de la care - prima dată când l-am văzut (în cinematograf) - am rămas pentru câteva minute cu o singură expresie: WOW!

Niciun comentariu: