miercuri, octombrie 15, 2008

Not another american movie

Pe când eram în liceu, am descoperit la un moment dat jocul Carmageddon (cu poza din imagine laitmotiv) - un fel de Armageddon cu masini, un joc de curse în care victoria ti-era asigurată fie daca treceai primul linia de sosire fie dacă-ti distrugeai toti adversarii. Fiecare masină avea caracteristicile ei si un arsenal impresionant, foarte appealing pentru perioada respectivă.
Jocul, făcut pare-se după un film din 1975: Death Race 2000, sau după un alt joc Death Race făcut după filmul ăsta (sau invers?!) a avut partea lui de glorie, cu vreo trei sequel-uri.

Dintr-un motiv greu de înteles, după jocul făcut după film s-a mai facut un film. Sau e film după filmul vechi? Sau după jocul ălalalt făcut după filmul vechi? (sau invers?!)...
Death Race (sau Death Race 3000 în SUA) - ca să vezi unde duce lipsa de inspiratie e un film de actiune, cu Jason Statham pe post de ăla rosu din imaginea de mai sus. De fapt Jason e un good guy la care unii îi frame-uie (adică de la "to frame") crima propriei lui sotii (ea ca un angel radios) ca sa-l facă să concureze în cursa asta (aia cu moartea) condusă de o tanti Warden de la o închisoare de maximum security din 2012 (pai tre să fie în viitor, nu?) într-o societate americană cu economia prăbusită (ca să vezi chestie) unde lumea e rea si condusă doar pe interes (of of, inima mea) de indivizi fără scrupule (păi să fie clar pentru toată lumea că sunt răi, da?!) care vor doar să facă bani (ca să moară dusmanii lor de ciudă probabil).
And guess what?
Adică ghici ciupercă ce se-ntâmplă. Păi după ce mor o grămadă (v-am zis că e Death race, da?) el si cu his archenemy se hotărăsc să n-o mai creadă pe tanti (care le promite mai ceva ca-n campania electorală) si să fugă pe cont propriu, iar eroul neînfricat rămâne cu fata (pai voi ce credeati că lipseste fata??) după ce rezolvă să o rezolve si pe vrăjitoarea ce rea - cu propria ei bombă (că apa merge doar în Vrăjitorul din OZ).

Una peste alta, filmul are o singură parte bună: imaginea asupra consumerismului societătii contemporane si asupra plăgii care este deja mass-media - avidă de senzationalisme, crime si sange pentru a mai creste un punct de rating. (Toată ideea cursei era că se transmitea live pe bani).

În fine, eu m-am uitat la film doar pentru că am fost fanul jocului cu pricina si speram pe undeva să fie ok. Dar după cum în ultimul episod din Southpark Spielberg îl violează pe Indiana Jones (dacă ati văzut ultimul Indiana Jones o să întelegeti de ce), asa si aici regizorii, scenaristii si tot platoul de filmare fac un gang-bang de o oră jumate cu tipul rosu din imaginea de mai sus.

P.S. Un mic tip de depisat filme proaste: dacă eroul principal nu are nici o dilmă morală, dacă nu are de făcut nici o alegere între diferite căi personale, dacă pur si simplu altii pun toate piesele si fac foarte clar că el n-are absolut nici o vină, nici o luptă interioară ci doar trebuie să le-o arate el dacă nici măcar nu ascunde de noi povestea si nu încearcă să construiască filmul ci ni-l dau de-a gata pe tavă...

Niciun comentariu: