duminică, iunie 08, 2008

Fotbal, afaceri si noroc.

Până acum am nimerit rezultatele de la Euro 2008. Elevetia nu-mi spune mare lucru in fotbal, iar in meciul de deschidere eram sigur ca o sa castige Cehii. Chiar dupa 65 de minute in care Elvetia a dominat, mi se parea ca elvetienii joacă haotic, fortat (de faptul că-s acasă). Aveau avântul copiilor care stiu că-i privesc părintii si nu vor să dezamăgească, dar nu au avut si capacitatea tehnică si / sau mentală să pună probleme reale. Cehii, pe de altă parte au fost incredibil de calmi, au jucat defensiv (dar foarte organizat), au mizat pe obosirea adversarului si au punctat sec (dar profesionist) într-una din putinele ocazii. Restul meciurilor nu le-am văzut, dar eram sigur că Turcia va pierde ca si Austria. Meciul Austria-Croatia nu s-a terminat încă, dar nu cred că o să mai piardă croatii. Si Germania bate clar Polonia :)

Referitor la România, cred că toată lumea speră, dar toată lumea stie cam care o să fie rezultatul. Stiu că noi avem capacitatea de a face meciuri bune contra echipelor puternice (si ne încurcăm de obicei în echipe medii sau slabe), dar sansele să ne calificăm nu arată bine. De fapt, nu cred că vom reusi să câstigăm mai mult de un meci. Adevarul e că de data asta chiar n-am avut noroc (un factor important de luat în calcul totusi).

Mă amuză totusi în perioada asta - câtă importantă se dă fotbalului. Peste tot sunt televizoare care transmit meciurile, toată lumea vorbeste de asta (sau măcar si de asta) iar aproape toate reclamele de la TV sunt într-un mod sau altul legate de fotbal. Afacerea fotbal primează se pare pe toate părtile, de la banii pe transmisiuni recuperati din reclame de televiziuni, recuperati de la noi de firmele care dau bani grei pe reclame la banii (sume impresionante) pe care le iau jucătorii - bunuri de lux tranzactionate pe o piata accesibilă doar celor rich and famous.

Pentru mine, acest tip de consumerism extrem - capitalism sălbatic dacă vreti a fost unul din factorii determinanti care m-a îndepărtat de fotbal. Îmi aduc aminte, copil fiind cum toate pauzele se petreceau alergând după minge (sau în lipsa ei după vreo cutie de conservă). În multe din pozele de atunci am si o minge undeva prin jur - si nu de putine ori am visat că voi primi cadou de ziua mea o minge adevărată - de piele. Imi plăcea jocul si-mi plăcea să ma si uit la cei mari cum jucau. Stiam toti jucătorii si de multe ori mă identificam cu unii dintre ei. Ca suporter, tineam cu Steaua, desi nu eram fan(atic) adevărat.

Toate acestea au intrat în declin după ce meciurile au început să se desfăsoare mai putin pe stadion si mai mult în culise. Patronii de cluburi - de obicei parveniti ai societătii românesti au profitat pe toate părtile, fie pentru bani fie pentru capital public (sau politic). Jucătorii, deveniti staruri se infatuează, joacă de multe ori la misto, apar în clipuri la aparate de ras, masini sau bere (deh, sutele de mii / milioanele de euro câstigate din fotbal nu sunt suficiente pentru a întretine stilul de viată cu ferarri-uri, sampanie si călătorii în tări exotice), trag pe nas cocaină si scapă cu o mustrare (pe Mutu s-ar putea la bani să-l atingă mai serios, totusi - iată iarăsi banii primează) desi valoarea pe care ei o aduc societătii (există da, sportul e competitie si e si o formă de entertainment) este minimă - în final, tot ce fac e să alerge si să dea cu piciorul în minge - o activitate chiar plăcută, pentru care unii plătesc să o facă (!).

Recent am urmărit câte ceva din noul scandal Becali vs. DNA - de fapt Becali vs. societatea românească, pentru că toate actiunile lui par a fi menite să ne arate cât de mici si prosti suntem noi si cât de mare si puternic e el. Trei milioane de Euro pentru un meci - bani pe care nu avea cum să-i recupereze chiar în urma unor performante ale echipei în Liga Campionilor, meniti pentru un singur lucru: să-i aducă patronului câteva sute de voturi în plus.

In fine, directia pe care se merge în fotbal mi se pare exagerată, dar probabil functionează. Asa că nu-mi rămâne decât să zic - HAI ROMANIA!

P.S.: Dacă scrieti în Google "euro 2008", înainte de toate paginile găsite vă va afisa scorul curent si minutul în cazul în care se desfăsoară un meci la acel moment, precum si data si ora meciului următor. Cool, huh?

Un comentariu:

Anonim spunea...

hehehe...in timpul meciului Portugalia-Turcia am ajuns la aceeasi concluzie pe care am impartasit-o cu un prieten:Toate reclamele de la Tv sunt legate de fotbal. a fost fain sa vad acum exact aceeasi chestie aici:)