vineri, iunie 06, 2008

show goes on until you throw away your TV

Desi TV-ul lipseste cu desavârsire de la mine de acasă (intentionat si de ceva timp), mă mai uit din când în când la seriale cu ajutorul bunului nostru prieten - Internetul. Recent, am descoperit gratie unei prietene serialul Weeds un serial foarte funny, bine integrat, cu un rol principal jucat admirabil de domnisoara cu planta din imaginea din dreapta.

Desi filmul este chiar ok pentru un serial, cade în aceeasi capcană în care au căzut si alte seriale bune (vezi Lost, sau 4400) înaintea lui - capcana telenovelizării dacă pot să-i zic asa, adică acel proces în care producătorii încep să lungească serialul artificial, creând plot după plot, twist după twist... ca să mai .... ce? Păi ca să mai câstige niste bani, nu?

De fapt chestia asta am remarcat-o mai demult, văzând seriale cu sute de episoade în care deja nu mai stiai exact de unde s-a pornit si în ce directie se merge. La un moement dat, am descoperit serialul 24 - un serial de actiune in care fiecare secunda din film e o secunda din viata reala. Adica iti arata practic o zi, 24 de ore, in 24 de episoade ce durau o oră fiecare. Idee genială de altfel, distrusă la final. Finalul a rămas putin în coadă de peste, după care... surpriză ... sezonul 2. Adică cum? Nu se numea filmul 24? Se numea 48? După aia a apărut si sezoul 3... you get the picture.

Cred ca reteta e simpla - se ia o idee, niste actori mai buni sau mai rai si se incep filmarile cu scenariul gata pentru un sezon, cu un final in coada de peste. Daca ratingul e bun, se mai baga niste personaje, se mai fac niste twisturi, se mai descopera cate ceva. Deci se mai face un sezon si apoi inca unul, tot asa pana cand ratingul scade sub o anumita marja x, unde x e direct proportionala cu banii care se castiga din film.
Parafranzandu-l pe Freddy Mercury, ajung deci la titlul articolului: Show Must Go On. Until you throw out your TV.

3 comentarii:

Anonim spunea...

jumptheshark.com :)

Anonim spunea...

Am vazut tot Stargate-ul si pot sa spun ca in 90% din episoade am vazut tot timpul era ceva nou, o noua intriga care te tinea 45 de minute lipit de monitor. Ce parere ai de serial?

Cipri spunea...

Foarte tare ideea cu jumptheshark (oare cum au gasit numele??).
Referitor la Stargate, sunt de acord ca e un serial destul de ok si ca au gaselnite interesante. Dar daca incerci o privire mai de ansamblu o sa vezi ca totusi e acelasi lucru spus in mai multe moduri: in fiecare episod ei merg undeva, un loc foarte diferit unde intotdeauna exista o problema (de obicei de mentalitate) la oamenii bastinasi. Dupa cateva clinciuri cu cei de pe acolo, de obice lucrurile se rezolva cu happy end.

De fapt asta e ideea. Toate serialele de tipul asta au ceva nou in fiecare episod, iar Lost sau Weeds sunt foarte bine facute incat te tin cu sufletul la gura non-stop. Atat de mult incat eu am reusit sa vad si 15 episoade intr-o zi, din curiozitate :)

Faza e ca dupa ce incepi sa te gandesti care e ideea generala - ce vor sa zica, vezi ca de fapt se invart in jurul cozii si nu ajung niciunde...