marți, aprilie 15, 2008

De ce ar folosi "JOE" Linux în loc de Windows?

In ceea ce priveste "relatia" cu calculatorul, pot să zic că am văzut multe tipologii de acum mai bine de zece ani, când am început să le "iau la bani mărunti" - unii se pricep la ... ceva, altii se pricep la altceva iar altii cred că se pricep la toate; unii le folosesc mai mult pentru distractie, altii pentru muncă; unii le tin desfăcute pe masă, altii cred că au vointă proprie - si că vointa aia e total împotriva vointei lor (adică se strică când ti-e lumea mai dragă, doar asa, de ciudă).

Desi dezbaterea Linux vs Windows a ajuns destul de cunoscută si provoacă (incredibil!) reactii emotionale, de parcă vreunul din cele două ar fi parte din familia celor care discută, totusi de cele mai multe ori, utilizatorul obisnuit - acel Average JOE de care se mai aude prin filme, vrea să-i meargă calculatorul si să-l poată utiliza pentru ... de obicei: 1. Internet 2. Muncă de birou 3. Filme / muzică 4. Jocuri.
(Ordinea e doar o părere personală, nu se bazează pe nici un studiu în domeniu).

Care sunt motivele pentru care JOE ar folosi Linux în loc de Windows? Foarte simplu:

  1. JOE poate să facă pe Linux orice are JOE nevoie. Atât din cele 4 de mai sus, cât si din altele. E adevărat că nu sunt ACELASI programe. Dar sunt programe similare care fac acelasi lucru. Cum nici un JOE nu se naste învătat, el trebuie să învete să folosească Word, Excel, Firefox, Winamp, Media Player sau să învete să instaleze jocuri (+crackuri, patchuri si alte cele foarte frecvente în viata cu PC-ul). La fel de usor poate învăta Open Office Writer si restul din suită, Firefox e acelasi, XMMS (player muzică pe Linux) e identic cu Winamp iar MPlayer e chiar mai bun decât Media Player. Da... dureaza o săptămână, două să se obisnuiască si într-adevăr nu merg toate jocurile.
  2. JOE nu mai are bătăi de cap. Cu ce? Cu virusi. Troieni. Spyware. Malware. Keyloggere... toate astea nu-l deranjază pe TUX (ăsta e un fel de JOE care foloseste Linux, îl vedeti în imagine cu paleta). Poate JOE se gândeste că nu stie să-si pună Linux si zice că acolo e bătaie multă de neuroni. Sperând că JOE stie totusi să citească va putea instala o versiune de Mandriva sau Ubuntu Linux. Vrea o configurare mai specială? Revin cu întrebarea... stie să citească? Pe Google găseste sute de site-uri, zeci de forumuri si portaluri care-i explică cum se face. Si dacă vrea, sigur găseste un TUX care să-l ajute. Pe gratis. Eu sunt unul dintre acei TUCSi (sau TUX-i?).
  3. E gratis. Probabil că JOE are si Windowsul, Office-ul si încă ceva programe pe gratis. Doar le găseste pe net sau pe DC++. Nu sunt eu lupul moralist. Dar versiunile crackuite sunt mai instabile ca cele plătite (deci multe ecrane albastre si restartări din senin). Iar după cum arată lucrurile e posibil la un moment dat să-l si tragă cineva de ureche că nu are licente.
JOE e, ca orice om - greu de convins. Si nu am cum să o fac. I-am dat doar trei argumente simple. Si ca să finalizez articolul, mărturisesc că eu până acum 7-8 luni eram utilizator de Windows (da, din ăla crăkuit). De ce? Pentru că încercasem Linux si nu era suficient de simplu de utilizat. Acum e. De ce o spun la toată lumea? Pentru că pentru mine e o descoperire. Si cred că e bine să ai alternative. Poate cineva să-mi spună de ce unii utilizatori de Windows sunt atât de înversunati în a mă contrazice pe mine si pe ceilalti TUCSI?

Niciun comentariu: