vineri, aprilie 04, 2008

un film american

Stiti ce mi-am dat seama? Că în filmele americane, alea tipice de acţiune, femeile-s foarte naspa. Mereu îl părăsesc pe erou pentru că el e foarte dedicat muncii. (The job comes first for you...)
Gânditi-vă: de la Bruce Willis în filmul ăla de se tot repetă - Die Hard parcă - până la Jason Statham în War, ei sunt agenti de politie / FBI foarte dedicati si nu au liniste până nu-si prind omul care mereu e unul tare rău dar foarte bun la ce face.

Si nevestele lor? Se plâng că nu stă ăla mai mult pe-acasă si că nu vine la serbarea lu' ăla micu'... Păi ai mei când eram eu mic erau plecati hă hă... Mama la servici, tata mai făcea o facultate. Tata abia o ajuns când eu mă năsteam. Si nu era vreun FBI agent pornit să salveze lumea.
Ăstia au treabă cu mafia lumii, salvează omenirea sau mai stiu eu ce, si nevasta... "Mai stai si pe-acasă dragă, ce naiba' jobu' e mai important ca mine şi ca ăsta micu'?"

Pe bune, nu-nteleg dom'le gagicile astea, că sunt lucruri mai importante ca ele. Păi bă... barbac'tu omoară oameni răi. Vreo zece mii de oameni salvează numa într-o zi. Sau dejoacă vreun plan terorist si salvează direct un oras întreg sau chiar planeta. Ia mai lasă-l în pace. E drept că esti tu frumoasă si desteaptă - dar cine să-i salveze pe nenorocitii ăia, ha?

Articolul ăsta e la categoria recomandări. Dar e de fapt o antirecomandare. La war. Un film pe care abia l-am văzut si care m-a pocnit cu cât de tipic e. Ca în toate, eroul este mânat în luptă de pierderea celor dragi (în cazul ăsta partenerul de la FBI). Ca în toate, eroul negativ e un super-om, care omoară zece de-odată cu o lamă de ras tocită si doar eroul pozitiv poate să-l prindă după ce aproape-aproape pierde ăla bun. Ca în toate, sunt scenă de bătaie bine gândite, bine filmate şi urmări cu masina (apropo, nu mi-am imaginat că un muscle car american poate face fată unei curse în oras cu o masină micută super sport gen ferarri...). Ca în toate eroul pozitiv este obsedat de ăla negativ si invers, iar femeia, frumoasă si desteaptă e descrisă mai sus.

Ar trebui să mai vină pe la noi ăstia care fac filme, să vadă câti copii cresc doar cu mătusi sau veri cu ai lor la căpsuni în Spania sau la constructii prin Italia. Macar să mai ia o doză de realitate...

-----
Later Edit:
Sfarsitul filmului (war) salvează tot filmul. E un twist binisor realizat în care the bad guy se dovedeste a fi un good guy care se implicase cu mafiotii ca sa-i faca sa se omoare între ei, iar the good guy era si el corupt...
Cute, dar puteti sa vedeti doar ultimele 10 minute.

Niciun comentariu: