duminică, aprilie 13, 2008

Dell creste suportul pentru Linux

Pentru majoritatea utilizatorilor obisnuiti de PC problema majoră legată de Linux (după ce se prind că totusi are interfată grafică si că poti să-ti faci treaba lejer) este suportul hardware.
Adică nu toate componentele au drivere, pentru că majoritatea producătorilor au parteneriate doar cu Microsoft. Iar Apple îsi integrează singur hardul asa ca nu intră în discutie.
Trendul este însă în favoarea Linux pe piata de it, Dell fiind una din firmele interesate să sprijine utilizarea si dezvoltarea Linux.
Nu multă lume stie de comunitatea Dell & Linux sau de posibilitatea de a cumpăra Desktopuri sau Laptopuri cu Linux preinstalat. De ce e un lucru important? Pentru că preinstalarea asigură compatibilitate. Înseamnă că toate dispozitivele - fie wireless, fie cameră web, placă video sau touchpad sunt gata instalate si functionează la capacitatea reală.
Mai mult, dacă acum câteva luni puteai să alegi doar 2-3 modele de calculatoare preinstalate cu Linux (si alea dintr-o singură gamă - Inspiron), acum posibilitatea e mult mai largă: Pe lângă cresterea numărului de modele din gama Inspiron a fost adăugat un model din gama XPS (high end pentru home user) iar dacă sapi destul de adânc găsesti si o serie de modele de business high end (din alea peste 2000 de dolari bucata) cu Red Hat Enterprise. Dacă adăugăm faptul că Dell vinde si produse Suse Linux începem să vedem dimensiunea reală a sectiunii Linux.

Singura problemă care rămâne este promovarea redusă de care au aceste sisteme. Practic trebuie să le cauti (varianta cea mai simplă e în Google - Dell + Linux). Asteptăm momentul când la orice calculator vândut de Dell, la butonul customize vom avea Vista, XP si... Linux (oricare).

Niciun comentariu: