duminică, aprilie 06, 2008

frica

„Dacă Thomas Edison ar fi inventat azi becul electric, Dan Rather ar spune, la CBS, că piaţa producătorilor de lumînări e ameninţată“.

Revista Dilema are ca subiect al numarului trecut (214) - Frica. Articolele tratează diverse dimensiuni, de la sursele sociale ale nesigurantei la evolutia fricii / fricilor în timp sau la problematica impactului redus pe care îl au psihologii în România (frica de psihologi!).
Unul din articole extrem de interesante (disponibil aici) readuce în discutie tematica utilizării fricii ca modalitate de control al populatiei, dar exprimă si ideea că teoriile conspiratiei (America vrea să controleze lumea, presa este aservită unor interese, masonii conduc lumea) sunt ele însele motoare ale fricii generalizate:

"De la savante la ilare, toate aceste teorii ale conspiraţiei prin mass-media au în comun două puncte: sînt procese de intenţie, fiindcă nici un mason n-a recunoscut vreodată că vrea să distrugă lumea, la fel cum nici un dobitoc nu ştie că şi cît e de dobitoc. Iar apoi, chiar ele sînt declanşatoare de spaimă. Or, ar fi stupid şi neelegant să ne înspăimîntăm de faptul că ne înspăimîntăm, nu? Frica, pînă la urmă, e în noi. Nu în ziare."

As adăuga eu, că singura modalitate de a transcende fricile, de a vedea dincolo de interesele diferitelor grupuri, de a fii (mai) sigur si încrezător în forta si impactul propriu este educatia - educatia civică, educatia politică, educatia sexuală, educatia etnică (într-un discurs al unui profesor universitar din Elvetia se pune problema cursurilor de empatie etnică).
Dacă ne gândim la sistemul de educatie românesc si adăugăm frica de schimbare - generalizată la nivelul societătii - putem cred găsi unul din motivele majore pentru care după aproape 20 de ani de la revolutie, orbecăim într-o tranzitie ce pare mai mult a cerc vicios...

Si tot referitor la societate - românească sau chiar la nivel global as spune - mi-am adus aminte de o replică dintr-unul din filmele mele preferate (Waking Life):
"Care este cea mai comună trăsătură umană? Frica sau lenea?"

Niciun comentariu: