marți, aprilie 15, 2008

southpark vs. copyright

In timp ce mai toti producătorii de continut virtual - software, muzică sau filme se dau de ceasul mortii pentru a preveni pirateria, încălcarea dreptului la proprietate intelectuală si practic se stresează să stoarcă cât mai multi bani dintr-un singur produs, producătorii South Park au decis să-l pună la dispozitie oficial si gratuit pe internet.
Pe http://www.southparkstudios.com/ sunt disponibile toate episoadele realizate până acum si fiecare episod nou apare la momentul lansării lui si nu după ceva timp.
Cum de a fost posibil? Păi de fapt e foarte simplu: s-au gândit la internet ca la televizor. Pentru o emisiune sau un film dat la TV, nu trebuie să plătesti nimic. Pentru că e plătit din reclame, de firmele interesate. La fel si aici - ai câte o reclamă micută la începutul episodului, la care se adaugă reclama de pe site, tot felul de produse care pot fi vandute prin site si in plus, decât să difuzezi serialul doar la una - două televiziuni care vor să cumpere drepturile si apoi să-si scoată banii, mai bine îl dai direct publicului interesat si iei tu direct banii din reclamă... iar publicul tău poate fi mult mai mare, eliminând barierele geografice.
Singura problemă? Show-ul trebuie să fie chiar bun, altfel nu-l bagi nimănui pe gât ;)

Niciun comentariu: