vineri, octombrie 24, 2008

Zeitgeist Addendum

Acum un an, am găsit pe net, într-una din "plimbările" zilnice, un documentar despre modul în care percepem societatea, despre religie, bani, putere si manipulare - Zeitgeist.
Conceptele, desi unele prezentate printr-o lumină oarecum paranoică (gen teorie conspiratională) au fost recent reluate si completate într-un addendum la primul film.

Filmul propune de fapt o schimbare radicală a modului în care este concepută societatea, schimbând accentul de la bani (din lumea financiarului) înspre eficienta utilizării resurselor.
Câteva idei sunt extrem de interesante - de exemplu există o serie de teorii prin care energiile alternative (solar, vânt, maree si energie geotermală) ar putea fi mai mult decât suficiente pentru a acoperi nevoile energetice ale planetei, iar problemele de factură tehnologică privind extragerea, stocarea si transportul energiei sunt infime în relatie cu capacitatea de cercetare existentă la ora actuală. Aceste resurse nu sunt însă suficient exploatate în principal datorită companiilor care se bazează pe formele curente de producere a energiei. (Dacă ne gândim la importanta pe care Rompetrol - mr. Patriciu o are în politica românească e usor de înteles ideea). Pe lângă aceste companii există si alte companii interesate de păstrarea situatiei curente (de exemplu companiile din industria auto).
Importanta (reală, practică) a domeniului financiar este din nou sub semnul întrebării. Desi nu pot fi de acord că eliminarea totală a banilor ca formă de intermediere ar fi posibilă (sau de dorit indiferent de modelul social propus), pot fi de acord că speculatiile pe pietele financiare (cumpărat si vândut de actiuni aleator pentru profit pe termen scurt), eficientizările si ingineriile financiare nu au un sens din punct de vedere social, nu crează valoare, reprezentând doar o redistribuire a resurselor existente o loterie care îmbogăteste pe unii si falimenteaza pe multi altii (si care atrage după sine perioade negre - vezi criza curentă).
In plus, se mai arată în film cum religia si mass-media pot fi instrumente de manipulare în masă (chestiune evidentă de altfel pentru oricine are măcar un gram de logică) si cum terorismul a fost inventat tot ca unealtă de control a populatiei prin frică (si eu ca si altii sunt tot mai sigur că Bin Laden - teroristul, nu neapărat persoana - e o inventie, un mit).
Solutia propusă în film nu mi se pare neapărat viabilă sau dezirabilă - totul roz, cu oamenii lucrând side-by-side pentru un viitor prosper si luminos, fără state, fără legi. Desi dacă urmăresti toată prezentarea există un fir logic în propunere, cred că se pleacă totusi de la o premisă gresită: aceea că oamenii sunt de fapt toti la fel (buni, harnici, inteligenti, cu bun-simt) si că diferentele de acum sunt generate de mediul diferit în care au crescut si de oportunitătile diferite. Dar personalitatea umană nu e construită doar din influenta mediului si prin educatie - există întotdeauna în individ o mică părticică (paritia ereditară, partial temperamentală) care-l defineste mai departe de restul influentelor. În orice societate vor exista oameni care vor contribui mai mult (vor avea idei mai bune, capacitate mai mare de muncă) si oameni care vor contribui mai putin, oricât de mult ne vom strădui să-i învătăm sau să-i ajutăm).

Revenind la sensul principal al filmului, o regândire a sistemelor sociale existente este necesară. Când se va ajunge acolo, depinde probabil de masa oamenilor- să iasă din cursa consumului si banilor si să (se) mai si gândească...

Asa că fă-ti timp si dă click mai jos:
http://video.google.com/videoplay?docid=7065205277695921912

Un comentariu:

aerosoul spunea...

Multam George de link..